A laktózérzékenységről

2020.04.24

Egyre több helyen találkozhatunk a boltokban, cukrászdákban, éttermek sőt a gyógyszertárakban is a LAKTÓZMENTES címkével ellátott termékekkel. A legtöbb ember, amikor meghallja azt a szót, hogy laktóz, önkéntelenül is a tejre gondol. Ez nagyon közel áll az igazsághoz, de úgy gondolom, hogy egy-két dolgot nem árt tudni.

 A LAKTÓZ vagy TEJCUKOR a természetes táplálákok közül csak a tejben és néhány más tejtermékben fordul elő. Ez egy úgynevezett kettős cukor, ami azt jelenti, hogy két egyszerű szénhidrátból, glükózból és galaktózból áll. Ez nem képes a közvetlen felszívódásra az emésztés során, viszont van egy enzim, a LAKTÁZ enzim, amely lebontja egyszerű cukrokká, melyek már képesek felszívódni a szervezetünkben. Amennyiben valaki érzékeny a laktózra, az azt jelenti, hogy egyszerűen hiányzik vagy csökkent mértékben van jelen a szervezetében a laktáz enzim. Ezesetben a laktóz továbbhalad változatlan formában a vastagbél felé, ahol a baktériumok rövid szénláncú savakká és gázokká bontják, amik a jellegzetes kellemetlen tüneteket okozzák.


Az, hogy valakinek a szervezetében nincs jelen vagy csökkent mértékben van jelen a laktáz enzim, önmagában még nem tekinthető betegségnek. Egy gasztroenterológus doktor magyarázta el a következőképpen: magára a tejcukorra az embernek viszonylag rövid ideig van szüksége csecsemőkorban, ám ez mindössze 1-2 év. Utána nem ritka, hogy azok a sejtek, melyek termelték addig a laktázt, már nem állítanak elő több enzimet vagy csak csökkent mértékben, így fokozatosan kialakul a laktózintolerancia.


Ez egy nagyon jól karban tartható állapot, amit megfelelő táplálkozás megválasztásával tökéletesen lehet kontrollálni. Ha arra gyanakszunk, hogy laktózérzékenyek vagyunk, akkor megvan a megfelelő vizsgálat ennek kiszűrésére, amely egy úgynevezett H2 kilégzéses teszt. Ennek lényege annyi, hogy egy mobiltelefonhoz hasonló készülékbe kell belefújnunk 20 percenként, miután megitattak velünk egy kevés oldott tejcukrot. A kapott értékek alapján az orvos egyértelműen meg tudja állapítani, hogy laktózérzékenyek vagyunk-e vagy sem. Ugyan ezt a vizsgálatot laktulózzal is el szokták végeztetni, mely abban tér el a laktóztól, hogy ez egy szintetikus kettős cukor, amely - a laktózzal ellentétben - a vékonybélben nem tud lebomlani, hanem változatlan formában jut el a vastagbélig, ahol a bélbaktériumok lebontják.


Pénzügyi vonatkozása is van a dolognak, ugyanis mint tudjuk a laktózmentes termékek általában drágábbak, ám kevesen tudják, hogy amennyiben bizonyítást nyer az, hogy laktózérzékeny valaki, akkor jogosultak vagyunk adóvisszatérítésre is.

Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el